top of page
Pensioenfonds Hagee stichting

Uit elkaar

Als u uit elkaar gaat dan heeft dat gevolgen voor uw pensioen. Uw ex-partner heeft volgens de wet recht op de helft van het pensioen dat tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Ook heeft uw ex-partner recht op het opgebouwde partnerpensioen.

Afspraken met uw ex-partner

U kunt met elkaar afspreken op welke manier u het pensioen verdeelt. U kunt bijvoorbeeld afwijken van de 50/50 verdeling. Het is belangrijk dat u de afspraken over de verdeling van het pensioen vastlegt in een echtscheidingsconvenant. U informeert ons over uw scheiding door dit formulier in te vullen en aan ons terug te sturen. U moet dit binnen twee jaar na uw scheiding doen. 

 

Als u samenwoonde dan kunt u andere afspraken maken. Er is dan geen wettelijk recht op verdeling. U kunt het pensioen natuurlijk wel verdelen en dit vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

  • Ben ik verplicht om mijn partner met wie ik samenwoon aan te melden?
    Nee, dat bent u niet verplicht. Als u wilt dat uw partner is verzekerd voor het partnerpensioen dan is het wel belangrijk dat u uw partner aanmeldt.
  • Hoe hoog is het partnerpensioen?
    Als u in dienst bent bij Technische Unie/Otra/Van Egmond en u overlijdt dan heeft uw partner recht op een levenslang en een tijdelijk partnerpensioen. Het levenslange partnerpensioen is 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen plus 70% van 1,875% over de toekomstige jaren. Het tijdelijke partnerpensioen komt daarbovenop en is 50% van de franchise. Als u uit dienst gaat en u overlijdt dan heeft uw partner recht op het daadwerkelijk opgebouwde partnerpensioen. Het tijdelijke partnerpensioen vervalt zodra u uit dienst of met pensioen gaat. Hoeveel partnerpensioen u precies heeft opgebouwd, kunt u zien op uw pensioenoverzicht in de Digitale Postbus.
  • Als ik ga trouwen of een geregistreerd partnerschap aanga, wat verandert er dan voor mij?"
    Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan verandert er niets aan de opbouw van uw eigen ouderdomspensioen. Uw partner heeft vanaf dat moment automatisch recht op een partnerpensioen. Als u na uw pensionering gaat trouwen of (geregistreerd) samenwonen, dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen.
Picto-situaties-kl.png
Andere situaties
Picto-planner-kl.png
Pensioenplanner

Hier vindt u de Pensioenplanner

Picto-pensioen-kl.png
Pensioen 1-2-3

Hier vindt u het Pensioen 1-2-3

Download hier de brochure

bottom of page